Windows Server

Pozdrav!

Pošto se u poslednje vreme dosta bavim administracijom mreže, odlučio sam da napravim par tutorijala o umrežavanju različitih Windows Server operativnih sistema, instalaciji i konfiguraciji aktivnog direktorijuma, DHCP i DNS servisa, kao i konfiguraciju pristupa Internetu iz lokalne mreže. Za ove tutorijale koristio sam Virtual PC 2007 SP1 i probne kopije Windows 2000 Servera, Windows Servera 2003 R2 i Windows Servera 2008 Standard, kao i ISA Firewall 2006. Tutorijale sam podelio u nekoliko delova i snimio kao .pdf fajlove, koje možete besplatno da skinete sa file hostera mediafire.com. Linkovi su na kraju posta.

Okruženje kojim sam pokušao da pokrijem sve ove tutorijale sastoji se od sledećeg:

-Windows 2000 Server SP4, koji će imati ulogu domenskog kontrolora, DNS servera, WINS servera i primarnog DHCP servera.

-Windows Server 2008 Standard, koji će imati ulogu domenskog kontrolora, DNS servera, sekundarnog DHCP servera za bekap i na kraju, pokušaću da objasnim kako iskoristiti ovaj server kao Deployment server za instalaciju Windows operativnih sistema preko mreže.

-Windows Server 2003 R2, na koji će biti instaliran ISA Server 2006 i koji će biti korišćen za kontrolu pristupa Internetu kao edge firewall, kao server za VPN pristup, a takođe imaće ulogu WSUS servera (za ažuriranje klijentskih računara na mreži).

-Windows XP Professional, koji će imati ulogu klijenta.

Kroz ove tutorijale razmotrićemo i konfiguraciju Remote Desktopa za administraciju računara preko mreže i primenu grupnih polisa.

Nadam se da će vam ovi tutorijali pomoći, a kako budem završavao deo po deo, postavljaću linkove u ovaj post. Napominjem da, ukoliko vas zanima ova tema, obavezno posetite microsoftov technet jer tamo imate sve objašnjeno ‘u sitna crevca’  🙂

Uživajte!

Prvi deo: Instalacija i konfiguracija aktivnog direktorijuma na Windows 2000 Server SP4

Drugi deo: Instalacija i konfiguracija aktivnog direktorijuma na Windows Server 2008

Treći deo: Instalacija i konfiguracija internet pristupa pomoću ISA servera 2006

Advertisements

4 thoughts on “Windows Server

    • Iskreno da kažem, skoro sam i zaboravio na ovaj blog… Znaš kad te život odnese u neke druge vode. Inače, s obzirom da su operativni sistemi u tutorijalu zastareli, mislio sam da će malo koga interesovati nastavak. Takođe i TMG 2010 je prekinut, a nema više ni podršku.
      Sad uđem i vidim da dođu ljudi na blog, pa ću održati obećanje i pokušati da objasnim i instalaciju i konfiguraciju pristupa na internet. Napraviću varijante Server 2003/ISA Server i Server 2008/TMG.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s