Kako pokrenuti napajanje bez matične ploče?

Možda imate staro, ali ispravno napajanje i želite da ga iskoristite u neke svrhe (napajanje nekog drugog uređaja, ispravljač za elektroničku radionicu i slično). Samo napajanje neće raditi ako ga jednostavno priključite u struju. Razlog je što napajanju nedostaje signal za pokretanje, tj. dugme koje koristite za pokretanje računara. Ovo se može vrlo lako rešiti jednostavnim trikom.

Glavni priključak napajanja (koji ide u matičnu ploču) ima 20 ili 24 pina. Žute žice predstavljaju +12V, crvene +5V, a narandžaste +3.3V. Crne žice su uzemljenje. Detaljnije o izvodima možete videti na slici. Vama treba zelena žica, koja se nalazi na pinu 14 kod 20-pinskog priključka ili na pinu 16 kod 24-pinskog priključka. Zelenu žicu potrebno je povezati na jednu od crnih žica koje predstavljaju uzemljenje i napajanje će proraditi. Ta dva pina možete prespojiti na neki način (žicom, spajalicom ili bilo kakvim drugim provodnikom) ili možete iseći zelenu i jednu crnu žicu i trajno ih spojiti (ako više ne planirate da koristite to napajanje za računar).

Glavni konektor ATX napajanja

Maksimalna izlazna struja zavisi od snage napajanja i taj podatak je uglavnom prikazan na nalepnici sa strane napajanja.

PAŽNJA! Prilikom svakog rada sa električnom strujom potrebno je preduzeti mere zaštite da ne bi došlo do strujnog udara!

Postavi komentar